از کجا بدانیم در کدام سطح از نوازندگی تار و سه تار قرار داریم؟
چه معیاری برای تعیین سطح نوازندگی داریم؟
در پاسخ به بیان این پرسش ها، باید دانست بسیاری از ما نوازندگان اگر به سطح انتظار ذهنی خود از نوازندگی نرسیدیم، پس همچنان رهرو هستیم و باید دانست که این نه تنها بد نیست بلکه بسیار هم عالیست چرا که تا نیازی در ذهن نباشد، چیزی بدست نمی آید و در پیشرفت موسیقی و نوازندگی نیز چنین است. در ادامه این مقاله به معیارهای نوازندگی در سطوح گوناگون می پردازیم: برای اطلاعات بیشتر می توانید این مطلب یادگیری موسیقی به چه عواملی بستگی دارد؟ را هم ببینید
نوازنده مبتدی: تعیین سطح نوازندگی
در اینجا 2 پارامتر اصلی در نوازندگی وجود دارد که به تفکیک به هر کدام می پردازیم:
الف) پارامترهای نوازندگی:
درگیر پارامترهای مشخص در نوازندگی از قبیل : مضراب زدن بر روی سیم دوم، انواع الگوهای مضرابی مانند مضراب ریز، مضراب دراب و همچنین پیداکردن جای نت ها بویژه در پوزیسیون های وسط دسته و پایین دسته ( بخصوص در سیم دوم)، تعویض سیم با الگوهای ترکیبی مضراب راست و چپ در نت های مختلف و مواردی از این دست هستم،
ب) ریتم:
در هنگام نوازندگی با ضرب پا مشکل دارم.
اگر در هر یک از بخش های بالا مشکل داریم، بدانیم همچنان در سطح مبتدی قرار داریم هرچند که بتوانیم نمونه های مختلفی از تصنیف ها و یا قطعات که در کتاب های مختلف نوشته شده برای تار و سه تار ( مانند کتاب تار و ترانه یا غوغای ستارگان و…) آمده را اجرا کنیم.
نوازنده سطح متوسط : تعیین سطح نوازندگی
زمانی که از هر یک از پارامترهای گفته شده در سطح مبتدی عبور کنیم، نوازنده سطح متوسط باید بتواند دوره های زیر را سپری کند تا وارد دوره حرفه ای گردد و بدیهی است تا این دوره ها سپری نگردد همچنان در رده متوسط می باشد و این دوره های به شرح زیر می باشد:
الف) پارامترهای نوازندگی:
یک نوازنده سطح متوسط باید بتواند از پسِ تکنیک های نوازندگی بشرح زیر برآید:
1: مضراب ریز، مضراب دراب، مضراب شلال، الگوهای مختلف چهارمضراب بطور کامل
2: تکنیک های دست چپ مانند استاکاتو، تکیه ، تریل، کندن و پنجه کاری تا حدود 70درصد
ب ) ردیف دستگاهی دوره متوسطه :
نوازنده دوره متوسطه باید درک کلی از دستگاه ها و آوازهای موسیقی ایرانی داشته باشد بطوری که بتواند با حس گوش خود پس از شنیدن موسیقی، درک کند که آن موسیقی در کدام آواز یا دستگاهی اجرا شده و همچنین با کوک های مختلف تار و سه تار آشنایی داشته و بتواند یک دستگاه را در کوک های مختلف اجرا نماید مثلا شور لا ، شور سُل ، شور رِ
ج) اتودهای نوازندگی
نوازنده دوره متوسطه باید زمان روزانه برای اتودهای نوازندگی خود ( دست کم 10 دقیقه در روز) بگذارد تا به مرور زمان بتواند تکنیک های خود رادر نوازندگی به حد قابل قبول برساند تا از این تکنیک ها بتواند بیشترین بهره گیری را در بیان حس نوازندگی خود کند.
نوازنده سطح حرفه ای : تعیین سطح نوازندگی
نوازنده سطح حرفه ای می باید همه آنچه که در بالا گفته شده را بلد باشد تا بتواند پا در حرفه موسیقی گذاشته و به بیان خاص خود در ساز دست یابد و برای این کار لازم است دوره های زیر را سپری نماید:
الف) دوره کامل ردیف دستگاهی
در این دوره توصیه می گردد برای نوازندگان تار و سه تار ردیف میرزاعبدالله کار شود و پس از اجرای کامل گوشه ها در 7دستگاه به درک از نوازندگی در هر دستگاه با تطبیق آنچه مثلا از دستگاه شور درک نموده با فایل های شنیداری از اساتید بزرگ موسیقی ایران زمین (مانند استاد محمدرضا لطفی) بتواند از نظر ذهنی به قدرت بداهه نوازی دست یابد.
ب) دوره کامل ریتم و وزن خوانی:
همانطور که مستحضرید، بیش از نیمی از موسیقی ما بر اساس ریتم می باشد و از این رو نوازنده حرفه ای بدون درک درست از ریتم نمی تواند آهنگساز و یا بداهه نواز خوبی شود و از این رو باید حتما این دوره را طی کنید تا درک ریتم های مختلف مثلا 2/4 ، 3/4 ، 4/4 یا ریتم های ترکیبی 6/8 ، 9/8 ، 12/8 و همچنین ریتم های لنگ مانند 5/8 ، 7/8 ، 8/8 و …. را انجام دهید.
ج) اتود نوازندگی
در این مرحله باید گفت که نوازنده حرفه ای نیازمند حداقل اتود روزانه بین 2 تا 3 ساعت می باشد تا بتواند تکنیک های حرفه ای همچون تریل را به زیبایی هرچه تمام تر انجام دهد و در این صورت ساز او شنیدنی خواهد بود.
جهت اطلاعات بیشتر پیشنهاد می نماید این مقالات را هم مطالعه بفرمایید.
چرا در خانه خود بهتر مینوازم
اصول نواختن و تربیت حرفه ای نوازندگی
۵ معیار مهم در روند آموزش تار و سه تار
نتیجهگیری در تعیین سطح نوازندگی
با مشاوره رایگان ، میتوانید سطح نوازندگیتان را بسنجید وضمن تبادل نظر، راهکارهای لازم برای پیشرفت را دریافت کنید.
- این فرصت را از دست ندهید ، با ما تماس بگیرید و از تجربه متخصصان هنری مجموعه بهرهمند شوید. با خانه سه تار، سیر پیشرفت موسیقی خود را با اطمینان بیشتری ادامه بدهید.